Hoppa till sidans innehåll

Studiebesök genomfört

12 JUN 2018 14:45
Studiebesök för huvudfunktionärerna av Sprint-SM 2019 i Hudik.
  • Uppdaterad: 12 JUN 2018 14:48

Studiebesök för huvudfunktionärerna av Sprint-SM 2019 i Hudik

Sprint-SM i orientering avgjordes 2-3 juni i Jönköping. På plats fanns 12 huvudfunktionärer från nästa års arrangörer Forsa OK, Hudiksvalls OK och Ljusdals OK, vars tävlingar avgörs i centrala Hudiksvall 30 maj till 2 juni 2019.
Jönköping bjöd på fina tävlingsförhållande, i tryckande värme så det blev ett minst sagt svettigt studiebesök. Syftet med besöket var att se hur årets arrangörer hade löst de utmaningar som finns för ett Sprint-SM i stadsmiljö. Allt från avspärrning av vägar, karantänområden, fastighetsägare och boende i området och rättvisa förhållanden för löpare.
- Ett mycket givande besök där vi fick vissa saker bekräftade och några saker vi bör undvika. Men framförallt nya tankar gällande våra arenor, säger tävlingsledaren Lars Eklund.
Förarbetet har redan pågått i över ett år och ett nära samarbete sker med HNA där representanter från olika förvaltningar m.m. finns representerade för att hjälpa och stödja arrangörerna i sitt arbete. Det är både tillstånd, lokalbokningar etc. som måste lösas och en tät dialog med förväntade projekt som påverkar kartbilden, där allt måste stämma när det är dags. 
- Förändringar kring sjukhusområdet och Håsta äng samt andra väg- och trafikarbeten måste i största mån undvikas som tävlingsområde för att kartorna ska hålla den standard som krävs för ett SM-arrangemang, säger banläggaren Leif Bylars. Vi vill helst inte ha ett pågående grävarbete på någon gata där vi tänkt oss en kontrollpunkt, så det är en stor utmaning. Liksom kontakt med alla fastighetsägare och boende som berörs av tävlingarna.
Arrangemanget beräknas locka ca 300 elitlöpare och lika många orienterare till som deltar som publik och deltar i de tävlingar som är öppna för publiken. Utöver distanserna Sprint-SM individuellt, både kval och final, samt 4-manna stafett kommer även en traditionell medeldistans och en nationell sprintdistans att avgöras i Hudiksvall.
- Ett härligt tillfälle för boende i området att uppleva orienteringssporten på nära håll, avslutar Lars Eklund.
Skribent: Catherine Wennberg
Epost: Adressen Gömd